Chiar dacă lucrurile nu stau foarte bine la capitolul baze sportive şi terenuri de antrenament, tinerii din comună se întorc acasă cu rezultate bune de la competiţiile la care participă. . Astfel că, trei ani consecutivi (2009 - 2011) comuna Ip s-a clasat pe primul loc la Cupa “VĂII BARCĂULUI”, care este cea mai veche competiţie sportivă din Sălaj, unde tinerii din comuna Ip au şansa să se afirme în sportul cel mare. Elevii practică sporturile în şcolile generale din comună, unde sportul este un mod de viaţă  pentru mulţi dintre ei, demonstrând cu rezultatele obţinute an de an, la Cupa văii Barcăului, fiind totdeauna printre primele locuri.

  Comuna are echipe de fotbal înscrise în diferite competiţii şi divizii; fotbalul având în spate o istorie bogată, reprezintă „Sportul Rege” pentru localnici, care le susţin cu drag  şi cu persistenţă echipele lor.

           Înainte de Revoluţie, Ipul se putea mândri cu echipe de fotbal foarte bune, care au făcut pagini de istorie în fotbalul Sălăjean. Una dintre ele a fost Barcău Cosniciu, care a câştigat seria, înainte de Revoluţie, însă în locul ei a promovat gruparea din Halmăşd. Înainte de Revoluţie, chiar şi Zăuanul  se putea lăuda cu echipă de fotbal. Este vorba despre Recolta Zăuan, formaţie care evolua în divizia D, însă s-a desfiinţat împreună cu CAP-ul. Minerul Ip a fost o altă formaţie din comună, care a reuşit să provoace bucurii în sufletele localnicilor. Prin anii ‘90 gruparea, era o forta in divizia D, clasându-se de multe ori pe podium, a participat şi la barajul de promovare în divizia C, unde a jucat cu Minerul Voievozi şi Oaşul Negreşti. În 2006 un grup de tineri din Cosniciu de Jos, sprijinit de Radu Chiorean, au înfiinţat echipa STEAUA COSNICIU, care de atunci este o forţă în Liga a V-a, şi în fiecare an o regăsim , pe podium, în 2008 câtigând liga V-a! După un an de la formarea echipei Steaua Cosniciu s-a înfiinţat şi AS Zăuan. Dar, în anul 2010, s-a decis să se comaseze cele două echipe şi de atunci, Steaua Cosniciu evoluează cu fotbalişti din toată comună.

Între timp comuna Ip are în construcţie trei baze sportive, din care una în Cosniciu de Jos (omologată pentru liga a IV-a) şi câte una în Ip şi Zăuan.

            Sperăm că în campionatul 2013-2014 să evoluăm în liga a IV-a.

         

Mai multe informaţii legat de baza sportivă din Ip găsiţi aici